Türkiye'nin en sağlıklı sitesi Tedavix'in Katkılarıyla

15 Ocak 2010 Cuma

Kaş dökülmesi probleminin nasıl önüne geçebiliriz?

Öncelikle "Kaş dökülmesi" probleminizin neden kaynaklandığını bilmeniz gerekiyor, ki buna uygun bir tedavi yöntemi izleyebilesiniz.

1) Alopecia Areata Totalis Nedeniyle Yaşanan Saç ve Kaş Dökülmesi

Alopecia areata totalis adı verilen bir hastalık; bütün kafa bölgesinde saç kaş kirpik vs. yitirmenize sebep olan "otoimmün" rahatsızlığıdır.

Çoğu otoimmün rahatsızlığın aksine, bu bozukluk sebebiyle bağışıklık sistemi, saçları-kılları-tüyleri üretmek için çalışan ünitelere zarar vermez, sadece saç kökünü doğal olan ve belirli aylık periyodlarla girilen "dinlenme" fazında kilitli bırakır. Sebebi bilinmeyen bu bozukluk, yine belirlenemeyen bir süreç sonucunda bittiğinde bu kilit çözülür ve kıl, tüy, saç üretimi hiç bir şey olmamış gibi devam eder.

Maalesef çoğu otoimmün hastalık gibi kesin tedavisi yoktur ancak bakımı vardır. Genellikle yıllar içinde tedavi edilmese bile kendiliğinden düzelir. (Çok az vak'a da kalıcı durumlara da rastlanmıştır.)

Bakım & Tedavi

Doğal Yöntemler:

Bir çorba kaşığı vazelin, bir tatlı kaşığı badem yağı, bir tatlı kaşığı lanolin, üç adet ceviz içi (ezilmiş) ve üç adet fındığı karıştırıp kısık ateşte eritin. Daha sonra süzüp, bir cam şişeye koyun ve donmasını bekleyin. Kulak çubuğunu bu kreme batırıp gözünüze kaçırmadan kaşlarınıza gün aşırı sürün.

Bu karışımı saklamak için bitmiş rimeliniz varsa kutusunu kullanabilirsiniz. O rimel kutusunu güzelce yıkayın. Eğer birkaç senedir duran bir makyaj malzemesi ise güzel bir şekilde dezenfekte edin çünkü makyaj malzemelerinin azami ömrü 2-3 yıldır. 5 yıldan sonra bakteri üretmeleri açısından tehlikeli olabiliyorlar.

İlaç Tedavisi:

Maalesef özellikle kaş için geçerli bir ilaç tedavisi bulunmuyor. Eğer saçlarınız da bu durumdan zarar gördüyse nadiren tercih edilen bir yöntem var;

Kortizon tedavisi...

Saçsız alana kortizon enjekte edilmesi saçların çıkışını hızlandırabilir. Bu tedavi intralezyonel kortizon enjeksiyonu olarak bilinir. Saçlardaki yeniden büyüme sadece enjeksiyon yapılan yerde görülür. Bu tedavi yeni alanlarda saç dökülmesini engellemez. Bununla beraber saçlar çıkmaya başlarsa ilave olarak yapılan enjeksiyonlar saçların çıkmasına yardımcı olur.

Saç / kaş köklerini "irrite" ederek uyarılmalarını sağlamak için kortizonlu ilaçlar veya minoksidil bir losyonları ya da tahriş edici bir ajan olan ditranol kullanılabilir.

"İmmunoterapi" denen tedavide düşük bir konsantrasyonda allerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde dökülen alan uygulanır ve bir allerjik kontakt dermatit oluşması sağlanır. Bu amaçla sıklıkla diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılır. Ne yazık ki bu tedavi tahriş edici ve rahatsızlık vericidir, sıklıkla lenf bezlerinde büyümeye neden olur.

Bazı uzmanlar dökülen kaş bölgesinde kaş içlerine Bepanthene ampül enjekte eder. Ayrıca günde 2 kere kullanmanız üzere furo-M solüsyonu verebilirler. Cildi tahriş eden, kaşındıran bu solüsyonun dikkatli kullanılması ve bölgenin kaşınarak enfekte olmamasına özen gösterilmesi gerekir.

Lütfen bilinçsizce evde tedavi etmeye kalkışmayın ve mutlaka bir doktora görünün.

2) Tiroid Yetmezliği Nedeniyle Yaşanan Saç ve Kaş Dökülmesi

Eğer rahatsızlığınızın sebebi "Alopecia areata totalis" değilse, endişelenmeniz gerekebilir. Zira kaş, kirpik ve saç dökülmesi guatr hastalarında ortaya çıkabilir. Özellikle tiroid bezi az çalışanlarda ve tiroid bezi çok çalışanlarda saçlarda ve kaşlarda dökülme, azalma olabilir. Bu nedenle bir ENDOKRİN UZMANINA başvurarak Tiroid hormon tetkiklerini yaptırmakta fayda vardır.

Vücuttaki kılların veya saç kıllarının ve hatta kaşların gelişimi için tiroid hormonlarının kanda yeterli miktarda olması gerekir. Tiroid bezi yetmezliğinde tiroid hormonları kanda azaldığından saçlarda dökülme başlar ve hatta kaşların dış kısımlarında da dökülme olur.

Tedavisi:

Bu kişiler tedavi amacıyla içinde levotiroksin ilacı bulunan tiroid ilacı kullanmaya başladıktan sonra saç / kaş dökülmesi azalır, durur ve saçlar / kaşlar yeniden çıkmaya başlar. Bunun yanında vitamin desteği yapılmalı ve eksik mineraller varsa (demir, çinko gibi) alınmalıdır. Ayrıca omega 6 yağ asitleri desteği de faydalı olabilir. Hormonlar normale gelse bile saçların tam düzelmesi uzun zaman alır. O yüzden acele etmeyiniz.

3) Zehirli Guatr Nedeniyle Kaş / Saç Dökülmesi

Saç ve kaşlarda incelme Zehirli Guatr hastalığında da olabilir. Tiroid bezi fazla çalışan yani kanında tiroid hormonları yüksek olan hastalarda saçlarda incelme ve dökülme olabilir. İlaçlarla bu hastalık tedavi edilince saç dökülmesi azalır ve kaybolur.

Tiroid bezinin aşırı çalışmasına yani aşırı tiroid hormonu üretmesine tıp dilinde hipertiroidi adı verilir. ‘’Hiper’’ Latince ‘’fazla’’ veya ‘’yüksek’’ manasına gelir. Hipertiroidi hastalığına tıp dilinde ‘’tirotoksikoz ‘’ adı da verilir. Tiroid bezinin aşırı çalışmasına halk arasında ‘’zehirli guatr’’ veya ‘’iç guatr’’ isimleri de verilmektedir. Bu isimlendirmeler maalesef yanlıştır; ne zehirlenme söz konusudur ne de bir iç guatr vardır. Elleriniz titriyor, ağzınız kuruyor ve çok yemek yemenize rağmen kilo veriyorsanız yada çabuk sinirleniyor ve çevrenize bağırıp çağırıyorsanız sizde tiroid bezi fazla çalışıyor olabilir.

Graves hastalığı yani zehirli gautrı olan hastalarda çarpıntı, sinirlilik, aşırı heyecanlanma veya duyarlılık, uyku bozuklukları, cinsel güçte azalma, kolay yorulma, hareketlilik, ishal, aşırı terleme, sıcaktan hoşlanmama, soğuğu tercih etme, ufak bir yürüyüşle hemen yorulma ve nefes darlığı, kilo kaybı, iştah artışı, susama, ağız kuruması, adetlerde azalma, uyku bozukluğu ve bazı psikolojik bozukluklar olabilir.

İştah artışına rağmen kilo kaybı bu hastalığın en önemli belirtilerinden birisidir. Bu hastalık metabolizmayı hızlandırdığından aşırı yemek yenmesine rağmen kilo kaybı olur. Çok nadiren kilo artışı da olabilir.

Çarpıntı veya kalp atım sayısında ve nabız sayısında artış her 100 hastadan 96’sında görülür. İstirahatte iken nabız hızı dakikada 89’tan fazladır.Saç kılları incedir. Yaygın veya hafif saç dökülmesi görülebilir.

TEŞHİS için TSH T3 ve T4 bakılır ve ilaç tedavisi yapılır.

Not:

İçinde levotiroksin bulunan tiroid ilacı kullanan bazı hastalarda saç dökülmesinin arttığı şikayeti ile çok sık karşılaşılır. Bu ilaçlar aslında saç dökülmesini artırmaz. Ancak ilacın dozu fazla gelirse bazen saç dökülmesinde artış olabilmektedir. Bu kişilerde hormon ölçümü yapılmalı ve bu arada demir eksikliği, çinko eksikliği ve kansızlık olup olmadığı yapılacak tetkiklerle araştırılmalıdır. Özellikle kadınlarda demir eksikliğine bağlı kansızlık ve saç /kaş dökülmesi çok sık olduğundan öncelikle demir eksikliği yönünden araştırma yapmak gerekmektedir.

Kaynaklar:

1. http://www.guatr.ws
2. http://www.tiroid.ws
3. http://www.tiroidcenter.com
4. http://www.guatrcenter.com
5. http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_2837.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder